CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday

siapa lebih matang?


Assalamualaikum.

entry kali ni agak spesifik sikit lah kan. siapa yang cepat matang antara lelaki dan perempuan? sejujurnya mestilah aku akan cakap perempuan cepat matang jika nak dibandingkan dengan lelaki. pendapat korang macam mane pulak? kalau lelaki yang baca ni mesti diorang akan pertahankan kaum diorang and same goes to ladies.

ada fakta ke yang cakap perempuan cepat matang? ade ? ade tak?

hmmmm, mesti lah ade cik akak cik abang oii. sebab tu lah aku cakap perempuan lebug cepat matang. aku ada terbaca satu article dekat facebook yang ada kajian telah dijalankan , masa kita kecil , tumbesaran kanak-kanak perempuan lebih cepat berbanding kanak-kanak lelaki sehingga mereka mencapai akhil baligh. 

tetapi.....

tumbesaran lelaki akan lebih cepat meningkat selepas mereka mencapai akhil baligh. so , dah jelas lah perempuan lebih cepat matang berbanding lelaki sebab pembesaran mereka lebih cepat semasa kecil sehingga mereka remaja. sedangkan lelaki perlu menerjah ke alam remaja dahulu baru lah tumbesaran mereka meningkat dengan lebih cepat. seee! 

ape lagi? ape lagi?

dari segi pemikiran, perempuan lebih cepat memikirkan masa depan sedangkan kaum adam yang seusia mereka masih sibuk dunia hiburan nya sendiri. okay, maksud disini dunia hiburan sendiri bukan laa tiap-tiap malam jejak kaki di disko atau merempit atau seumpama dengan nya, maksud kat sini, dorang lebih fikirkan nak enjoy. dan jangan pelik ye jika seorang lelaki yang sudah berusia 30 tahun masih luangkan masa dengan anak main psp or tengok kartun.


tapi kan...


semua ni bergantung kepada persekitaran sekeliling individu. okay, sebagai contoh, ade jugak lelaki yang cepat matang berbanding dengan usia mereka. mungkin lelaki tu anak orang miskin yang perlu fikir seperti orang dewasa. pengalaman juga merupakan guru yang sangat berbudi sebab pengalaman lah yang mematangkan kita. mungkin anak dato dengan anak petani, tahap kematangan mereka jauh berbeza. dan tak lupa juga, Nabi Muhammad s.w.t sangat muda ketika baginda menikah dengan Khadijah. sedangkan usia baginda dengan isterinya jauh berbeza. So, korang nak cakap baginda tak matang? lelaki-lelaki macho sekalian, kalau nak nampak hebat kan, contohilah baginda. hebat luar dan dalam. InsyaAllah, xrugi malah mendapat keberkatan.


fizikal? hmmm. secara fizikal, memang perempuan yang cepat matang akan lebih cepat nampak tua kalau nak dibandingkan dengan lelaki. kenape? sebab kaum hawa ni awal-awal lagi dah banyak hormon digunakan semasa mereka kecil hingga mereka jadi warga emas. so, si gadis cantik cun melecun sekalian, jaga lah penampilan anda dan kebersihan luar dan dalam.


lastly, sape-sape yang nak cari pasangan hidup tu, carilah yang lebih matang daripada kita. tapi kalau dah jodoh nak buat macam mane kan? Allah dah tulis jalan hidup kita sebegitu. setiap orang jalan cerita hidup lain-lain tau, Allah adalah penulis skrip yang teragung. mesti ada hikmat dan keberkatan di penghujung cerita kita.


heyyyy heyyy, stop kat sini je. tataaaa :D

No comments: